Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna www.kuchniapalucka.fora.pl
Forum regionalne kulinarno - informacyjne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kwas

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia / Kuchnia pałucka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kuchniapalucka
Administrator



Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 132
Przeczytał: 6 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pałuki

PostWysłany: Czw 17:31, 15 Sty 2015    Temat postu: Kwas

Kwas na wywarze od gotowania golonki.
Składniki:
1 - 1.5 l wywaru po gotowaniu golonki
1/2 szklanki śmietany
1 - 2 łyżek cukru
1 - 2 łyżeczek czubatych mąki.
1 laska kiełbasy jałowcowej lub wiejskiej ( może być boczek)
Majeranek
Pieprz
Ziemniaki
1 łyżka okrasy.
Wykonanie:
Wywar wlewamy do garnka , dodajemy podsmażoną pokrojoną jak kto lubi wędlinę i wszystko zagotowujemy. Zaciągamy zaklepką z mąki i śmietany i doprawiamy przyprawami do smaku.
Oddzielnie gotujemy ziemniaki i dukamy z dodatkiem okrasy. Podajemy ziemniaki włożone do zupy lub na oddzielnym talerzu. Dawniej w moim regionie ziemniaki gotowano w mundurkach i kładziono pokrojone do miski a polewano je roztopioną okrasą i dopiero na nie wlewano zupę.

Kwas robiono też na stópkach, ogonach, mięsie solonym z beczki lub kościach wędzonych. Inna nazwa to Bioły borszcz na girze.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia / Kuchnia pałucka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin