Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna www.kuchniapalucka.fora.pl
Forum regionalne kulinarno - informacyjne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rogale Barcińskie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia / Kuchnia pałucka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kuchniapalucka
Administrator



Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pałuki

PostWysłany: Sob 20:22, 11 Paź 2014    Temat postu: Rogale Barcińskie

Rogale Barcińskie
Rogale Barcińskie chociaż jest to potrawa kuchni Kujawskiej ale też jadana była na Pałukach
Ma Wielkopolska rogale marcińskie, mają i Kujawy swoje rogale barcińskie.
Maślane z migdałowym nadzieniem - poezja
Składniki
Ciasto:
4 dag drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
50 dag mąki
10 dag cukru
5 dag stopionego masła
3 żółtka
szczypta soli
25 dag bardzo zimnego masła
tłuszcz do blachy
mąką do podsypania
łyżka mleka i żółtko do posmarowania
Nadzienie:
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
25 dag grubo zmielonych migdałów
łyżka tartej bułki
Wykonanie:
Ciasto: drożdże wymieszać z niewielką ilością ciepłego mleka, dodać po łyżeczce mąki i cukru. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki wymieszać z solą, dodać zaczyn i żółtka. Wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby trochę ciepłego mleka. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, wlać ciepłe masło i jeszcze chwilę wyrabiać.
Włożyć do miski, oprószyć mąką i przykryć. Odstawić do lodówki na 2–3 godz. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Zimne masło pociąć na wiórki, położyć na środku ciasta, pozaginać je i przykryć
nim całkowicie masło. Rozwałkować do poprzedniej wielkości, złożyć na 3 części i jeszcze raz rozwałkować. Poskładać i odstawić do lodówki na ok. 1/2 godz. Czynności powtórzyć jeszcze 2 razy, za każdym razem chłodząc po 1/2 godz.
Nadzienie: żółtka utrzeć z cukrem, dodać migdały i tartą bułkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z migdałami. Ciasto cienko rozwałkować, radełkiem lub ostrym nożem pokroić
na małe trójkąty. Nałożyć nadzienie i zwijać trójkąciki w rogale. Blachę wyłożyć pergaminem wysmarowanym masłem, ułożyć rogale i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Wyrośnięte rogale posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem, uważając, by
nie skleić brzegów. Piec ok. 20 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu lukrujemy i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.
[link widoczny dla zalogowanych]
Przepis ze strony: [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kuchniapalucka dnia Śro 16:49, 11 Lis 2015, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia / Kuchnia pałucka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin