Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna www.kuchniapalucka.fora.pl
Forum regionalne kulinarno - informacyjne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Żur świąteczny

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia / Kuchnia pałucka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kuchniapalucka
Administrator



Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 132
Przeczytał: 6 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pałuki

PostWysłany: Sob 14:23, 26 Mar 2016    Temat postu: Żur świąteczny

Żur świąteczny
Składniki:
1 szk. zakwasu na żur
1 l wody
Majeranek
Sól, pieprz.
2 - 3 ząbki czosnku
1 laska białej kiełbasy
2 plasterki szynki gotowanej
2 plasterki szynki wędzonej
1 jajko
Majeranek
Wykonanie:
Zagotować wodę, dodać pokrojoną białą kiełbasę , dodać zakwas zmiażdżony czosnek. Doprawić majerankiem, pieprzem i solą. Na końcu dodać pokrojone w kostkę wędliny oraz jajko dowolnie pokrojone. Chwilkę zagotować i wydawać.
Pałuczanie żurek gotowali na wodzie od gotowania szynki i parzenia białej kiełbasy. Do gotowania też dodawano malutkie ziemniaki tzw odrosty z kopca , które wcześniej dobrze umyto i oskrobano.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia / Kuchnia pałucka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin