Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna www.kuchniapalucka.fora.pl
Forum regionalne kulinarno - informacyjne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Grochówka z kiszoną kapustą

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia / Kuchnia pałucka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kuchniapalucka
Administrator



Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pałuki

PostWysłany: Śro 13:11, 10 Gru 2014    Temat postu: Grochówka z kiszoną kapustą

Grochówka z kapustą kiszoną (zlotowa)

Składniki:

1 szk. grochu w łupinach
½ kg kapusty kiszonej
½ kg kości wędzonych
najlepiej od schabu.
200 g boczku wędzonego
1 ogon wieprzowy
1 laska kiełbasy.
1 marchew
1 pietruszka
Kawałek selera
2 średnie ziemniaki.
1 cebula
2 litry wody
Sól, pieprz, majeranek, lubczyk lub przyprawa do zup.
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
1 łyżka smalcu.

Wykonanie:

Groch opłukać i namoczyć w litrze wody na 12 godzin przed gotowaniem.
Do garnka wlać wodę z grochem, w której sie moczył oraz pozostały litr wody dodać kości, ogon i gotować do miękkości, wyjąć obrać mięso, pokroić. W połowie gotowania dodać pokojoną w kostkę warzywa i ziemniaki. Nie solimy!!! Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelce. Kapustę przepłukać wodą, przesiekać. Zupę doprawić przyprawami, dodać podsmażoną cebulkę z boczkiem, obrane mięso z kości i kapustę oraz zmiażdżony czosnek. Zrobić zasmażkę z mąki i smalcu dodać do zupy zamieszać wszystko i zagotować ok 15 min. Podawać z chlebem żytnim.

Pałuczynie bardzo często chleb wkrawali do zupy na talerz i tak jedli.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia / Kuchnia pałucka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin