Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna www.kuchniapalucka.fora.pl
Forum regionalne kulinarno - informacyjne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czornina z szarymi kluchami i owijonkami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia / Kuchnia pałucka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kuchniapalucka
Administrator



Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pałuki

PostWysłany: Nie 11:58, 16 Lis 2014    Temat postu: Czornina z szarymi kluchami i owijonkami

Czornina z szarymi kluchami i owijonkami
Składniki:
Szyjka, skrzydła , owijonki, korpus bez piersi. 1 szklanka kaczej krwi, 1 - 2 łyżki mąki,
4 marchwie, 2 pietruszki,
kawałek selera, połowa pora, 2-3 łyżki octu, 1-2 łyżki cukru,
Cząber, majeranek, sól, pieprz,
Szare kluchy, Owijonki
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę ok 2 - 3 litrów posolić włożyć mięso, a z podróbek i łapek zrobić owijonki, dodać warzywa, gotować do miękkości mięsa. Odlać 3 szklanki wywaru do mniejszego garnka, wlać do tego 1 łyżkę octu. Do 1 szklanki zakwaszonej krwi kaczej wsypać ok. 1 łyżki mąki, rozprowadzić następnie wlać do odlanego wywaru i dobrze rozmieszać. Z garnka wyjąć mięso i warzywa na talerz a do tego wywaru wlać rozrobioną krew cienkim strumieniem stale mieszając i doprowadzić do wrzenia. Dodać cukru, przyprawy zagotować i ewentualnie doprawić do smaku (odrobina octu, cukru, soli wg uznania). Włożyć mięso. Zrobić szare kluch lub makaron.
Rada : podczas gotowania zbierać tłuszcz aby czarnina nie była za tłusta i się nie zwarzyła.
Tłuszcz można wykorzystać do smarowania pieczywa lub do smażenia
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kuchniapalucka dnia Nie 12:07, 16 Lis 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia / Kuchnia pałucka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin